top of page

Yeni Ekonomi Programı’nda enflasyona karşı önlemler

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 20 Eylül’de 2019-2021 yılları arasını kapsayan Yeni Ekonomi Programını (YEP) açıkladı. Programın temelinde dengelenme, disiplin ve değişim var. Enflasyonun kalıcı şekilde düşürülmesini ve fiyat istikrarını amaçlayan programa göre 2018 yıl sonunda 20,8 olarak gerçekleşmesi beklenen enflasyon 2021 yılında yüzde 6’ya kadar inecek.

Programda, maliyet yönlü baskıların etkisiyle yükselen tüketici enflasyonunun para ve maliye politikalarındaki eşgüdümün etkisi ve ilave tedbirlerle düşürüleceği belirtiliyor. Bu politika ve tedbirler içerisinde Merkez Bankası’nın elindeki tüm araçları bağımsız şekilde kullanması ve Hazine’nin sıkı mali disiplini öne çıkıyor. Bu iki tedbirin dışında yeni mekanizmalar ve programların hayata geçirileceği belirtiliyor. Enflasyonla topyekun mücadele programı, tarım ürünlerinde arzı gözetlemek için erken uyarı sistemi, gıda ürünlerindeki fiyatların gözlenmesi için ürün gözetim mekanizması, finansal istikrar ve kalkınma komitesi kurmakla tedbirlerle maalesef tek haneli rakamlara inmek mümkün değil. Hala sorunun kökenine odaklanmıyoruz. Soruna bir de şu açıdan bakalım diye yeni komiteler, mekanizmalar kuruluyor.

Enflasyon gibi Türkiye’nin en önemli yapısal sorununa karşı alınan önlemler bunlar olmamalı. Enflasyon, Türkiye’nin üretim sorununun bir sonucu. Türkiye üretmiyor. Üretmedikçe ithal ediyor. Kura bağlı olarak da maliyetler artıyor. İthalata olan bu bağımlılık Türkiye’nin etkin bir enflasyon politikası uygulamasını engelliyor. Araca değil amaca odaklanmalıyız. Yeni ölçme, değerlendirme, tespit etme, gözlemleme mekanizmaları ile yeni komitelerle enflasyonla mücadele edileceğini zannediyorsak YEP’teki hedeflerin her yıl revize edilmesine hazır olmalıyız.

Tüm yazılar

bottom of page