top of page

İhracatta 8 aylık "sektör-ülke" performansı

İhracatta yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre en fazla düşüş Almanya, İsviçre, Belçika, Çin ve İtalya’da gerçekleşti. Toplamda 2 milyarı bulan düşüş S. Arabistan, Hollanda, Malta, Singapur ve İsrail’e gerçekleştirilen ihracattaki 2 milyar dolarlık artışla dengelendi. İhracatı azalan ve artan pazarlara baktığımızda her birinde farklı sektörler öne çıkıyor. Almanya’ya otomobil ihracatı azalırken S. Arabistan’a kimyevi madde ihracı artıyor. Toplamda ise ihracatımız ilk 8 ayda yüzde 2,6 artmış görünüyor. Bu yazıda en fazla değişim gösteren sektörleri ülkelere göre inceleyeceğiz.

Tablo 1: 8 ayda ihracatımızın en çok daraldığı ilk 5 sektör / 5 ülke

2019’un 8 ayında tutar bazında en fazla ihracat düşüş yaşayan sektörler sırasıyla otomotiv sanayi, tekstil ve hammaddeleri, yaş meyve ve sebze, madencilik ve çelik. İlk 5 sektördeki daralma 1,6 milyar dolar. Tutar bazında en çok daralan sektör olan otomotivde özellikle İtalya, Birleşik Krallık, Almanya, Belçika ve İran’da daralma görüldü. Tekstilde Bulgaristan en fazla daralan pazar olurken yaş meyve sebzede Irak ilk sırada yer alıyor. Çelik sektöründe ise sektöre vergi artışı getiren ABD’ye satışlar yüzde 73 düştü. ABD’yi Kanada ve Hollanda izliyor. Fakat sektörünün yeni pazarlara geçiş yaptığı ve toplam ihracatını koruduğu görülüyor. İlk 8 ayda çelikte toplamda sadece yüzde 0,8’lik bir düşüş var.

Tablo 2: 8 ayda ihracatımızın en çok genişlediği ilk 5 sektör / 5 ülke

İhracatını artıran sektörlerde ilk sırada kimyevi maddeler var. Geçen yılın aynı dönemine göre sektör ihracatını 2 milyar dolar artırdı. Çok ciddi bir ilerleme. Sektörün ihracat artışına en fazla katkıyı Malta, Hollanda ve İspanya’nın verdiği görülüyor. Performansı en çok artan diğer sektörler “makine”, “mobilya, kağıt ve orman ürünleri”, “çimento, cam ve seramik” ve “savunma ve havacılık”. Savunma ve havacılıkta 500 milyon dolara yakın bir artış görüldü. 5 sektör geçen yıl 8 ayda 22,1 milyar dolar ihracat yapmışken bu yıl 26 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Yani bu 5 sektör ihracata 3,6 milyar dolarlık net katkı sağlamış oldu.

İlgili Yazı:

Etiketler:

Tüm yazılar

bottom of page