Yeni bir açılım süreci mi geliyor?
Andımız kararı sonrası af gündemiyle zaten soğuk olan MHP ve Ak Parti birlikteliği kopma noktasına geldi. Grup konuşmalarında “herkes kendi yoluna” kararı çıktı. Toplantı sonrası ise ittifakın devam ettiği, sadece yerel seçimlerde ittifak yapılmayacağı vurgulandı. Bu düşünceler aslında iki tarafın ilişkileri “şimdilik” devam ettirmek istediklerini gösteriyor. Ak Parti veya MHP kurmaylarının çok azı ittifaktan memnuniyet duyuyor. İttifak mecburi bir birliktelikmiş gibi görünüyor. Tabanları konsolide etme amacı taşıyan gönülsüz bir birliktelik gibi eğreti duruyor.
Ak Parti’nin MHP ile ittifaktan neden rahatsız olduğu konusunda söylenecek çok şey var. Türkiye’ye dayatılan yeni politikada açılım sürecinin yeniden başlatılması var. Bunun için Ak Parti-MHP ittifakının bozulması gerekiyor. Bu ittifaka karşı çıkan Ak Partililer aslında açılımı bize dayatanlara “bu işte ben varım” demek istiyor. Zaten Ak Parti’nin meclis aritmetiğinde MHP’ye olan ihtiyacı abartıldığı kadar değil. MHP olmadan da (muhalefetten oylamaya katılım olmadığı durumda) kolaylıkla yasa çıkarılabiliyor. Örneğin Ak Parti’nin gizli ortağı HDP, Ak Parti tarafından verilen bir yasa teklifine, meclis oylamasına katılmayarak kapalı destek verebiliyor. Salt çoğunlukla yasa onaylanabiliyor. (En az 151 milletvekili oyuyla) Tam da ittifakın sarsıldığı bir dönemde HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin ikinci çözüm sürecine başlamak için Cumhurbaşkanına çağrıda bulunması aslında “MHP’ye mecbur değilsin” mesajıdır. Ak Parti uzun zamandır yeniden planladığı çözüm sürecine bu vesileyle fırsat bulacaktır.
Yeni açılım sürecini Irak’tan sonra Suriye’de, Fırat’ın doğusunda kurulması planlanan Kürt özerkliği ile beraber düşünmek gerekiyor. Suriye ve Irak’ta olanların aynısı daha yumuşak geçişlerle bizde uygulanmak isteniyor. PKK taleplerinin masaya yatırıldığı, Anayasa’nın yeniden tartışıldığı, özerkliğin dayatıldığı, Türkiye’nin temelinin sarsıldığı günlere geri dönmemiz isteniyor. Fakat bu bir öncekinden daha tehlikeli bir dönem olacak. Millete rağmen başarabilecekler mi bunu hep beraber göreceğiz. Tarih önünde vereceği hesabı düşünecekler mi göreceğiz.