top of page

Faiz artışına kim sebep oldu?

Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada “bağımsızlığının neticesini göreceğiz” diyerek bundan sonra ekonomide yaşanacak gelişmeler konusunda sorumluluğu Merkez Bankası’na yükledi. Faiz artırımının piyasada zaten yüksek olan faizleri artırması bekleniyor. Bu bakımdan finansman ihtiyacı olanların daha yüksek maliyetlere katlanmasına sebep olması kuvvetle muhtemel.

Faiz kararının ticari hayatı zorlaştırıcı etkilerinin olacağını tahmin etmek zor değil. Bu karar öyle ya da böyle bir “sonuç” doğuracak. Beklenmeyen şekilde iyi sonuçları olursa sorun yok. En ufak sıkıntıda ise fail belli. Peki bu kararın alınmasına “sebep” olanları görmezden mi geleceğiz? Merkez Bankası’nı faiz artırmaya iten ekonomik ortamın oluşmasına sebep olanları görmezden mi geleceğiz?

Bu sorunun yanıtı için geriye doğru gitmemiz gerekiyor. Ülkemizi yavaş yavaş içine alan bir girdaptan bahsetmemiz gerekiyor. Son dönemde yaşadığımız sert ve keskin manevralar yüzünden çok yıprandık. Mecbur değilken tamamen iç siyasete katkıları yüzünde dış politikadaki restleşmelerden ülke olarak çok zarar görüyoruz. Yeni hükümet sisteminin keyfiliği, birçok cephede çuvallayan dış politika seçimlerimiz, adalet sistemindeki bozukluklar Türkiye’yi uluslararası camiada güvenilmez bir ülke yaptı. Bunun ekonomik yansımaları da ağır oluyor. Yabancı yatırımcı getirdiği sıcak paranın güvenliğinden endişe ediyor. Kazancını koruma konusunda bir garantisi olmadığına inanıyor. Doğrudan yatırıma gelmesini cezbedecek ortam da yok olmaya başladı. Sermayenin güvenmediği yere gitmeyeceğini, gelenin de gideceğini hesap etmeyen zarar eder. İşte bu gelişmeler faiz artışına giden sürecin yapı taşları. Dün alkış alan restleşmeler bugün cebimizin boşalmasına sebep oluyor. Faiz artışının sonuçlarının sorumlusu Merkez Bankası ilan edildi ama sebebi hükümetin yanlış politikalarıdır.

Tüm yazılar

bottom of page